Publicaties Hoe word je tijdig IFRS 17-compliant? Zeven praktische tips.

Hoe word je tijdig IFRS 17-compliant? Zeven praktische tips.

Voor verzekeraars gaat de financiële verslaggeving grondig wijzigen nu over een kleine drie jaar een nieuwe beleidslijn in werking treedt. In een poging om de cijfers beter vergelijkbaar en transparanter te maken, gaat op 1 januari 2021 de zogeheten IFRS 17 van kracht: een nieuwe verslaggevingsrichtlijn waarbij verzekeringscontracten op een andere manier dan voorheen worden vergeleken en geïnterpreteerd.

Door de komst van nieuwe rapportages en rekenmodellen moet men, om IFRS 17-compliant te worden, onder meer een impactanalyse doen, huidige systemen bekijken en waar nodig aanpassen, (historische) data opsporen en medewerkers bijscholen.

Lucien Albers van der Linden, Manager Business Development, en Geert Stomp, Senior consultant Solutions van de Redmore Group, hebben veel ervaring met implementeren van complexe processen bij verzekeraars en geven zeven tips om de overgang naar IFRS 17 in de komende jaren zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  1. Kies voor een multidisciplinaire aanpak
    Betrek vroegtijdig alle geledingen binnen het bedrijf bij het opstellen van een nieuw beleid, omdat iedereen te maken krijgt met de nieuwe standaard. Kies voor een multidisciplinaire aanpak en vorm daarbij een taskforce om je doelstellingen te realiseren, bestaande uit onder meer actuarissen, finance professionals, modellenbouwers, managers, compliance officers, IT’ers en data-analisten.
  2. Gebruik (interne) datakennis
    Oude en nieuwe data moet opnieuw op bruikbaarheid worden beoordeeld, maar daarvoor gaat de administratie van verzekeraars niet ver genoeg terug in de tijd. Daardoor moet historische en ongestructureerde data worden gereproduceerd en verzameld. Het is van belang om gebruik te maken van (interne) datakennis, bijvoorbeeld van ervaren (ex-) werknemers.
  3. Ontleed en structureer de data
    Wanneer de data is verzameld, moet de informatie worden beoordeeld op bruikbaarheid. Dit is gemakkelijker als de informatie vooraf is ontleed en gestructureerd. Door het gebruik van big data analytics kan men zien welke data ontbreekt en opgevuld dient te worden.
  4. Implementeer stap voor stap
    Door nieuwe processen stap voor stap te implementeren en hier eerst op kleine schaal mee te experimenteren, kan men kinderziektes vroegtijdig opsporen. Ga eerst kort cyclisch te werk (scrum/agile, zeker bij de IT-werkstroom) en stem ideeën af met belanghebbenden. Pas later breid je de werkwijze uit binnen je organisatie.
  5. Houd de overgang behapbaar
    Stel prioriteiten aan de eisen en bepaal het ambitieniveau om de overgang naar de nieuwe standaard behapbaar te houden. Hierdoor kan men geleidelijk aan de verandering wennen, waardoor de overgang soepeler verloopt. Pas op dat het IFRS 17 project niet door de organisatie wordt aangegrepen om niet-relevante, andere wensen en eisen door te laten voeren waardoor het budget en programma overbelast kunnen raken.
  6. School je medewerkers bij
    Veel van het succes hangt af van hoe snel je medewerkers kunnen omschakelen naar de nieuwe standaard; zij zijn immers je belangrijkste asset. Zorg dat je organisatie de nieuwe rapportagevorm omarmt, zich wendbaar opstelt en de gretigheid heeft om hiermee aan de slag te gaan. Laat ze na het bijscholen niet zwemmen, maar houd de vinger aan de pols.
  7. Voorkom dubbel werk
    Zet na de designfase een strakke pragmatische programma organisatie neer waarbij informatie juist en tijdig met andere geledingen binnen het bedrijf wordt gedeeld; zo wordt voorkomen dat er op verschillende afdelingen hetzelfde probleem wordt getackeld. Richt je op het optimaliseren van de informatie- en procesflow, proces mining technieken kunnen hierin helpen.

Extra tip: leer van de lessen rondom de implementatie van eerdere IFRS-trajecten en van Solvency II. Ook al kunnen de modellen niet een-op-een worden overgenomen en zijn er voor IFRS 17 veel meer (historische) gegevens nodig, een aantal belangrijke bouwstenen, processen en complexe implementatie-technieken zijn zeker vergelijkbaar.

Wil je samenwerken met Triple A?

Spreken onze thema’s jou aan en is onze cultuur precies wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!

Meer weten?

Deze publicatie maakt onderdeel uit van onderstaande thematiek

Gekoppelde diensten
Actuariële berekeningen

Triple A onderscheidt zich in actuariële expertise. Ons advies en onze uitvoering zorgen voor procesverbetering en ondersteunen strategische besluitvorming.

Bekijk
Neem contact met mij op

© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.