Begin 2024 hebben we op deze plaats een artikel gepubliceerd over de aandacht voor duurzaamheid bij verzekeraars en toezichthouders. Afgelopen periode zijn hierover vanuit toezicht verdere publicaties verschenen met impact op verzekeraars. In deze update geven we een overzicht hiervan. Centraal staat als conclusie dat aandacht voor duurzaamheidsrisico’s een vereiste is en zal blijven. Het is zaak dit op een proportionele manier in te richten met zoveel als mogelijk gebruik van al bestaande risicomanagement beleid, processen en rapportages.
Op 7 november 2024 heeft EIOPA de definitieve versie van het rapport Prudential Treatment of Sustainability Risks [LINK] gepubliceerd. Dit rapport komt voort uit artikel 304c van de gewijzigde Solvency II Richtlijn als onderdeel van de Solvency II 2020 review. De update van de bijbehorende Gedelegeerde Verordening is nog onderhanden. Het rapport gaat in op mogelijkheden om duurzaamheidsrisico’s in pilaar 1 van het Solvency II raamwerk te verwerken.
De conclusies zijn als volgt:
Dit rapport van EIOPA zal periodiek opnieuw gereviewd worden. De eerste review zal 29 januari 2027 gereed zijn.
Eind 2024 hebben toezichthouders EIOPA en DNB verdere toelichting gegeven op de verwachte beheersing van duurzaamheidsrisico’s door verzekeraars. De volgende documenten zijn hierbij relevant:
Voor verzekeraars worden de vereisten rondom de beheersing van duurzaamheidsrisico’s en het toezicht daarop steeds strenger. Uitgangspunt hierbij is een algemeen risicomanagement proces, van risico identificatie tot aan monitoring en beheersing, specifiek voor duurzaamheidsrisico’s. De relevante duurzaamheidsrisico’s (klimaatrisico, biodiversiteitrisico’s, etc.) verschillen per verzekeraar en dienen door de verzekeraar zelf in kaart te worden gebracht.
Een centrale rol is weggelegd voor het ‘Sustainability Risk Plan’, dat onderdeel uitmaakt van de herziene Solvency II-richtlijn en per 2027 van kracht wordt. In haar consultatie benadrukt EIOPA dat verzekeraars dit plan zelf moeten opstellen, waarbij zij rekening moeten houden met de volgende elementen.
Er is een duidelijke overlap met de Europese CSRD-richtlijn, die reeds van kracht is en van organisaties verlangt dat zij doelstellingen en acties op het gebied van duurzaamheid formuleren. DNB benadrukt dat met name de materialiteitsanalyse en de risicoanalyses van belang zijn voor de risicobeheersing van verzekeraars en het toezicht daarop. Dit geldt ook voor de inhoud van het duurzaamheidsverslag dat verzekeraars op basis van de CSRD moeten opstellen. De toezichthouders verwachten dat relevante duurzaamheidsrisico’s, zoals geïdentificeerd in de CSRD, worden geïntegreerd in het risicomanagement en daarmee ook in de ORSA.
In december is door EIOPA ook een consultatie uitgebracht over biodiversity risk management [LINK] . Daarin wordt het belang van biodiversiteitsrisico’s aangegeven wat onder meer voortkomt uit blootstellingen van verzekeraars aan beleggingen in sectoren met gevoeligheid voor biodiversiteitrisico’s. Daarbij wordt aangegeven dat deze risico’s expliciet onderdeel van het risicomanagement proces van verzekeraars dienen te zijn waaronder de ORSA, zodat deze risico’s en de mogelijke financiële impact ervan expliciet in kaart zijn gebracht en waar nodig adequaat beheerst worden.
Hiermee zetten EIOPA en DNB verdere stappen om de beheersing van duurzaamheidsrisico’s door verzekeraars naar een hoger niveau te tillen. De CSRD en het ‘Sustainability Risk Plan’ spelen hierbij een grote rol. Tijdige afstemming tussen de CSRD, het ‘Sustainability Risk Plan’, risicomanagement en de ORSA is van belang. Dit zijn brede en veeleisende onderwerpen die vragen om een gedegen aanpak door verzekeraars. Daarbij kan gekozen worden voor een proportionele invulling en zoveel als mogelijk gebruik gemaakt worden van al bestaande processen, analyses en rapportages zoals de CSRD en de ORSA.
Triple A – Risk Finance denkt graag met u mee hoe dit kan worden ingericht en uitgevoerd.
Spreken onze thema’s jou aan en is onze cultuur precies wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wij zijn altijd op zoek naar talent!
Neemt u dan contact op met Jasper Hoogenstraaten
© 2025 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.