*Disclaimer
Cijfers in deze presentaties zijn afgeleid van openbare data waaronder DNB statistieken jaarverslagen, sfcr rapportages, investor relation informatie en overige gepubliceerde informatie van verzekeraars. Aan de informatie in deze presentaties kunnen geen rechten worden ontleend.
Vanaf 13 uur druppelen de bezoekers van de Capital generation Seminar binnen op het mooie Landgoed De Horst. Na registratie en ontvangst met een kop koffie of thee kan het programma van start! Er volgen diverse interessante presentaties. Allemaal met een ander accent en een andere invalshoek maar tegelijkertijd rondom hetzelfde thema: Capital generation!
Capital generation in de Nederlandse Schademarkt
Door Jasper Hoogenstraaten en Jan-Willem Zeijen
Na een warm welkom trappen Jasper en Jan-Willem de middag inhoudelijk af. Jasper benoemde het belang van inzicht in kapitaal generatie. Kapitaal generatie is een belangrijke maatstaf om inzicht in de financiële prestatie van een verzekeraar te krijgen. In de basis kan kapitaal generatie worden bepaald door de verandering in vrij kapitaal (het SII eigen vermogen verminderd met de SCR) af te zetten tegen de SCR. Als er dan wordt gekeken welke verzekeraars het goed doen, dan kan dat per jaar enorm fluctueren. Tegelijkertijd lijken de grotere schadeverzekeraars in Nederland gemiddeld over de jaren heen koploper te zijn in kapitaal generatie – sturen op kapitaal generatie lijkt dus wel te werken. Door middel van een korte quiz testte Jan-Willem de kennis van het publiek op het gebied van kapitaal generatie in de schademarkt; na een nek-aan-nek strijd, kon de winnaar zijn prijs in ontvangst nemen!
Capital generation implementatie voor schadeverzekeraars
Door Misaël Belle
Vervolgens lichtte Misaël toe hoe schadeverzekeraars kapitaal generatie kunnen implementeren in hun eigen bedrijfsvoering. Onderstaand stappenplan kan helpen bij het verkrijgen van inzicht in structurele en duurzame waard creatie en helpt bij het identificeren van onderliggende drivers van kapitaalgeneratie.
Tot slot capital generation werd benadrukt dat capital generation ook relevant is voor verzekeraars zonder winstoogmerk. Immers, het draagt onder andere bij aan continuïteit op lange termijn, solide risicomanagement en kan andere doelen (zoals geld teruggeven aan de leden) ondersteunen.
Investment trends and capital generation
Door Daniel Torres (Aegon Asset Management)
Net voor de pauze werd er gekeken naar mogelijkheden in beleggingen om de kapitaal generatie van een verzekeraar te optimaliseren. Hier werden een aantal voorbeelden uitgelicht van ‘kapitaal efficiënte beleggingen’, waarbij het verwacht rendement relatief hoog is ten opzichte van hoeveel SCR er dient te worden aangehouden. Aan de hand van overzichtelijke grafiek, behandelde Daniel vier investeringsinstrumenten: hypotheken, verzekerd krediet, capital call facilities en schuld op hernieuwbare infrastructuur. Wat betreft het laatste geldt bijvoorbeeld dat, enkel wanneer aan specifieke criteria wordt voldaan, de SCR voor deze investering relatief laag kan liggen. Kortom, specifieke beleggingen zorgen voor goede prestaties, zowel qua spread als qua SCR!
Overstromingsrisico
Door Arno Gabriël (Aon)
Na de pauze hield Arno een actuele presentatie over overstromingsrisico in Nederland. Diverse voorbeelden passeerden de revue en er werd bijvoorbeeld stilgestaan bij het verschil tussen primair en secundair water. Overstromingsrisico is behoorlijk complex. Jarenlang hoefden de Nederlandse verzekeraars geen kapitaal aan te houden voor dit type risico, maar dit gaat naar alle waarschijnlijkheid veranderen als onderdeel van de Solvency II 2020 Review. Ook doordat verzekeraars de afgelopen jaren steeds vaker schade door niet-primaire overstromingen vergoeden, is er meer aandacht ontstaan voor het goed inschatten van het risico per gebied in Nederland. De key takeaway is dat het additionele vereiste kapitaal misschien op bruto niveau relatief weinig impact heeft, maar dat de stijging op netto niveau relatief groter kan zijn (onder meer door reinstatements). Verzekeraars worden dus uitgenodigd om het overstromingsrisico in hun portefeuille en de financiële impact hiervan goed in kaart te brengen.
Capital generation bij Europese Verzekeringsgroepen
Door Tom Veerman
Tot slot presenteerde Tom een analyse van verzekeringstechnische cijfers en kapitaal generatie van de grote verzekeraars in Nederland en in Europa. De financiële resultaten op IFRS17-grondslagen zijn onderling lastig te vergelijken, omdat verzekeraars verschillende werkwijzen hanteren om de capital hun resultaat te bepalen. Wanneer we SII-cijfers bekijken, zien we dat zowel Nederlandse als Europese verzekeringsgroepen robuuste cijfers laten zien. Onderliggend zijn er echter diverse verschillen. Verder besprak Tom de diverse capital management gerelateerde initiatieven die partijen nemen. Ook kwam de recente joint venture tussen Achmea en Lifetri aan bod. Er volgde verder een korte vooruitblik naar de gevolgen die de Solvency II 2020 review kan gaan hebben voor de verzekeraars. Hierover zal vanuit Triple A op een later seminar verder worden ingegaan.
Na een interessante en boeiende middag, met leuke presentaties en een afsluitende borrel, keerden de deelnemers aan het eind van de dag huiswaarts. Het seminar bood niet alleen inzicht in complexe materie, maar ook de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen gedurende de pauze en borrel achteraf. We kijken terug op een geslaagde en waardevolle dag. Mocht u nog vragen hebben over capital generation of willen verder praten, neem dan gerust contact op!
Wanneer | 03 december 2024 13:00 - 17:30 |
---|---|
Waar | De Horst 1, Driebergen-Rijsenburg, 3971 KR Bekijk op kaart |
Voor wie | Financials, actuarissen en bestuurders van verzekeraars |
PE punten | 3 |
Kosten | Gratis |
Aanmelden | Klik hier |
Neemt u dan contact op met Jasper Hoogenstraaten
© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.