Steeds meer werkgevers kiezen voor eigen beheer van de instroomrisico’s van de WGA (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijke Arbeidsongeschiktheid) in combinatie met een garantstelling voor het faillissementsrisico. De werkgever heeft in deze situatie de WGA-instroomrisico’s volledig in eigen beheer. Hiermee zijn werkgevers over een periode van maximaal twaalf jaar, gerekend vanaf de eerste ziektedag, uitkeringen verschuldigd aan de werknemer die arbeidsongeschikt is. Voor WGA-uitkeringen (ook wel arbeidsongeschiktheidsuitkering genoemd) dient een voorziening te worden getroffen. Onze specialisten berekenen deze voorziening op basis van een waardering van de WGA ERD-verplichtingen. De gehanteerde werkwijze sluit aan op de financiële verslaglegging bij werkgevers. Deze waardering dient elk jaar plaats te vinden, zodat de accountant de voorziening kan opnemen op de balans.
De WGA ERD-uitkering is een arbeidsongeschiktheidsuitkering met een verplichting van maximaal 10 jaar. Deze valt hierdoor in de financiële verslaglegging onder long-term (disability) benefits; verplichtingen die niet binnen een jaar worden afgewikkeld. Alle veranderingen in de WGA ERD-verplichting lopen door de P&L. De wijze van accounting is daarmee vergelijkbaar aan die voor bijvoorbeeld jubileumuitkeringen. Voor de opname van een verplichting geldt wel een uitzondering. WGA ERD-verplichtingen zijn onafhankelijk van de diensttijd van een werknemer. Er wordt daarom pas een verplichting opgenomen op het moment dat zich een gebeurtenis voordoet die arbeidsongeschiktheid veroorzaakt. Met andere woorden: Als de werknemer ziek wordt. De waardering van de verplichting is verder vergelijkbaar met die van andere long-term employee benefits.
De financiële verslaglegging is bepalend voor het moment van opname van de verplichting. Bij een verslaglegging conform IAS19 worden niet alleen werknemers die reeds arbeidsongeschikt zijn (in de WGA) opgenomen, maar ook zieke werknemers (in de wachttijd van de WGA).Bij verslaglegging conform NL GAAP is de basis om de werknemers die reeds arbeidsongeschikt zijn (in de WGA) te waarderen. Er is wel ruimte voor maatwerk om hierin ook zieke werknemers (in de wachttijd van de WGA) in de voorziening op te nemen. Het verschil tussen IAS19 of NL Gaap is enkel het moment van opname van de verplichting want de uitgangspunten en veronderstellingen alsmede de actuariële rekenmodellen zijn gelijk.
Voor het jaarlijks vaststellen van de voorziening hanteren wij uitgangspunten en veronderstellingen en bepalen wij het moment van opname van de verplichting op basis van de financiële verslaglegging. Dit doen wij in overleg met de werkgever en we borgen dit in een basisdocument voor de interne organisatie en/of de accountant. Het basisdocument bevat de benodigde consistentie bij de uitvoering van de waardering en een uitgebreide toelichting op de gebruikte parameters en actuariële rekenmodellen.
Bij de waardering van WGA ERD-verplichtingen leveren wij de volgende output:
De output (voorziening en waarderingsdocumenten) leveren wij in PDF en Excel zodat de opdrachtgever de voorziening intern kan verwerken in haar eigen administratie c.q. delen met betrokkenen.
Afstemming vindt vooraf plaats met de werkgever en/of accountant. Hierbij geeft Triple A inzicht in de gehanteerde uitgangspunten en methoden. De ervaring leert dat vroegtijdige betrokkenheid van de accountant, die het resultaat moet goedkeuren, het proces aanzienlijk versnelt. De kans op discussies achteraf is dankzij deze beproefde werkwijze minimaal.
Wij hanteren een projectmatige aanpak om tijdig en binnen de gestelde afspraken de waardering verplichting WGA ERD op te leveren. Wij garanderen met onze consistente aanpak dat het resultaat voldoet aan de richtlijnen van iedere wijze van financiële verslaglegging. Triple A – Risk Finance is ISO27001 gecertificeerd en bij inrichting van de opdracht beoordelen wij of een verwerkersovereenkomst noodzakelijk is.
Het waarderingsoverzicht is uit te breiden met 2 verschillende modules:
Neemt u dan contact op met Bianca Maters
© 2024 AAA Riskfinance. Alle rechten voorbehouden.